Dziś zajmiemy się tematem gastronomicznym, który przyda się przy zakupach we Włoszech. Pytania na dziś: Czym jest oznaczenie DOP we Włoszech na etykiecie produktu, a czym IGP? Jaka jest między nimi różnica i co one oznaczają i które jest lepsze? Zaczynamy.
Podobne akronimy i znaczki możecie znaleźć głównie na etykietach produktów spożywczych, w tym wypadku są to produkty włoskie. Odpowiedniki tych oznaczeń istnieją w całej Unii Europejskiej. We Włoszech skróty DOP i IGP odnoszą się do oznaczeń geograficznych produktów rolno-spożywczych, które gwarantują ich jakość i pochodzenie i to, że nie kupicie (w teorii) podróbki. Zacznijmy od DOP.
Co to DOP? (Denominazione di Origine Protetta)

Oznacza Chronioną Nazwę Pochodzenia (w UE odpowiednik PDO – Protected Designation of Origin). To taki trochę mocniejszy IGP, który odnosi się do tego, że produkt musi być w całości wytworzony, przetworzony i przygotowany w danym regionie, zgodnie z tradycyjnymi metodami. Więc zasadniczo w teorii, oznaczenie DOP pozwala na kupienie produktu, który od zera został przygotowany w miejscu w którym go kupiliście. Jakie są produkty DOP we Włoszech? Oto znane Wam przykłady:
-
Parmigiano Reggiano,
-
Grana Padano,
-
Prosciutto di Parma,
-
Gorgonzola (ten ser jest na liście top co zjeść w Bergamo),
-
Provolone Valpadana
Dla przykładu w Polsce produktami, które odpowiadają oznaczeniu DOP (w PL: Chroniona nazwa pochodzenia) są na przykład Oscypek oraz Redykołka.
Jak DOP ma się do IGP? Czym jest więc IGP?
Co to IGP (Indicazione Geografica Protetta)?

Oznacza Chronione Oznaczenie Geograficzne (w UE odpowiednik PGI – Protected Geographical Indication). Czyli taki trochę swobodniejszy DOP bo w przypadku IGP co najmniej jeden etap produkcji musi odbywać się w danym regionie, ale surowce mogą pochodzić z innych miejsc. Nie oznacza, że IGP jest gorszę, jest po prostu często inne i czasami nie da się całości produkcji przeprowadzić w danym regionie. Oto przykłady produktów IGP:
-
Sale marino di Trapani,
-
Coppa di Parma,
-
Mortadella Bologna.
W Polsce produktami, które odpowiadają oznaczeniu IGP (w PL: Chronione oznaczenie geograficzne) są na przykład obwarzanek krakoski czy na przykład truskawka kaszubska.
Jaka jest różnica między DOP a IGP?

W zasadzie, oba oznaczenia różnią się tym, że DOP ma ścisły związek z terenem pochodzenia na wszystkich etapach produkcji. IGP natomiast wystarczy, że tylko jeden etap (np. produkcja lub dojrzewanie) odbywa się w danym regionie.
Oba certyfikaty mają na celu ochronę tradycyjnych produktów regionalnych przed podróbkami. Aktualnie certyfikaty takie we Włoszech posiada 401 produktów, w tym 169 na północy, 88 w centrum Włoch i 144 na południu – w Polsce tylko… 35.