Zapraszam wszystkich na grupę na FB dotyczącą wyjazdów do Mediolanu, Bergamo i całych Włoch - czekamy na Was tutaj i zapraszamy do dyskusji!

Czy można przewozić ser w bagażu podręcznym z Włoch?

Włochy to kraj w którym kupić można wiele unikatowych produktów spożywczych w tym unikatowych włoskich serów, których ceny w polskich sklepach są wysokie, a we włoskich niskie. Wiele osób podróżujących do Włoch chce przywieźć do Polski regionalne sery. Czy można przywozić ser samolotem? Czy można przywieźć ser w bagażu podręcznym? Jakie są przepisy? Podpowiadamy czy można przywozić sery z Włoch czy też innych krajów.

Włochy i Polska to dwa kraje należące do Unii Europejskiej. Dla osób, które chcą przewozić wyroby mleczarskie, w tym także sery, oznacza to że nie istnieją w tej kwestii przepisy zabraniające przywozu sera. Wewnątrz Unii Europejskiej ser możemy przewozić. Poza Unią nie możemy.

Jeżeli podróżujesz w obrębie UE, możesz przewozić wyroby mięsne lub produkty mleczne, o ile są przeznaczone do spożycia własnego – czytamy na oficjalnej stronie Unii Europejskiej Europa.eu

Skoro wiemy już, że nie ma formalnych przeszkód pod względem przepisów celnych zastanówmy się czy wolno przywieźć ser w bagażu podręcznym samolotem z Włoch. Z rejestrowanym bagażem nie mamy nad czym się zastanawiać. Po prostu kupujemy, wkładamy i wysyłamy tyle ile chcemy o ile zmieści w limicie kilogramów bagażu.

Czy można zabrać ser do bagażu podręcznego? Można ale z pewnymi wyjątkami i bardziej chodzi tu o kwestie tego na jak upierdliwych kontrolerów na lotnisku trafimy. Z serami twardymi takimi jak słynne włoskie parmigiano reggiano, pecorino czy grana padano nie ma żadnego problemu. Problemy mogą pojawić się przy serach miękkich jak Ricotta, Taleggio czy Mascarpone i tu pojawiają się te wyjątki.

Miękkie sery mogą być potraktowane przez kontrolerów na lotnisku jako płyny i wówczas zostaną nam zarekwirowanie podobnie jak na przykład butelka wody na lotnisku. Niektórzy kontrolerzy i niektóre lotniska podchodzą do tematu bardziej, a inne mniej restrykcyjne. Na niektórych lotniskach nikt nie będzie miał żadnych zastrzeżeń ani do miękkich ani do twardych serów, a na innych problemy mogą się pojawić i miękkie sery w większej ilości musimy wówczas przewozić tylko w bagażu rejestrowanym.

Podsumowanie: czy można przywieźć ser w bagażu podręcznym? Z punktu widzenia przepisów można, a z punktu praktycznego problemy możemy mieć z kontrolą na lotnisku w przypadku miękkich serów, ale to nie zawsze i nie wszędzie. Najmniejszym ryzykiem są sery twarde.

autor

Szukasz informacji o Bergamo i Lombardii?

Jestem Stefano, jestem autorem tego bloga. Od 15 lat podróżuje po Włoszech. Dlatego stworzyłem dla Wasbloga poświęconego Bergamo, Mediolanowi i okolicom z moimi doświadczeniami. Na tej stronie postaram się podzielić z Wami praktycznymi informacjami na temat atrakcji, zwiedzania, pogody czy transportu w Bergamo, Mediolanie i ogólnie Lombardii. Dziękuje, że tutaj jesteście!

Zapraszam do kontaktu kontakt@mediolanbergamo.pl (For cooperation please contact me at kontakt@mediolanbergamo.pl) Do zadawania pytań praktycznych zapraszam na FB