Wśród włoskich deserów jednym z najsłynniejszych jest oczywiście tiramisu. Popularna słodka przekąska jest tym co wiele osób chce skosztować w czasie swojej podróży do Włoch. Przed wyjazdem wiele osób zastanawia się ile kosztuje tiramisu we Włoszech. Jakie są ceny tiramisu w restauracji w Rzymie, w Mediolanie, w Neapolu, w Wenecji czy na Sycylii albo w Bari. Oto ceny Tiramisu we Włoszech.
Zanim sprawdzimy ile kosztuje tiramisu w restauracji we Włoszech warto sprawdzić ile kosztuje popularny deser w miejscu w którym powstał. Za miejsce w którym wynaleziono deser tiramisu uważa się Ristorante Le Beccherie w Treviso. W miejscu urodzenia tiramisu koszt tiramisu to 9 EUR. Ile kosztuje tiramisu w innych miejscach we Włoszech?
Jednym z najpopularniejszych miast turystycznych we Włoszech jest oczywiście Mediolan. Ile trzeba tu zapłacić za Tiramisu? Wybraliśmy ceny z kilku lokali. W The View w Mediolanie słynny deser kosztuje 16 EUR. W restauracji Li Marchese Milan cena to również 16 EUR. W Il Cairoli Bar & Restaurant zapłacimy 9 EUR i tyle samo kosztować będzie tiramisu w Ristorante Rovello Milan.
Są też tańsze opcje. W taniej restauracji w Mediolanie Dongio koszt tiramisu to 6 EUR. Tyle samo kosztować będzie w tanim lokalu Da Giannino Lango DaBruzzo. W Trippa Trattoria Milano zapłacimy 7 EUR.
Średnia cena w Mediolanie to około 9–10 EUR, z wyraźnym podziałem na dobrze położone i wyszukane restauracje w których cena może przekroczyć 15 EUR oraz te tańsze miejsca gdzie deser zjemy zdecydowanie poniżej 10 EUR.
W pobliskim prowincjonalnym i zwykle wyraźnie tańszym Bergamo, które można zobaczyć w jeden dzień, deser wcale nie jest dużo tańszy jeśli również wybierzemy się do dobrych restauracji. W Al Gigianca Osteria w Bergamo za tiramisu płacimy 9 EUR. W bardzo dobrej chociaż niezbyt drogiej restauracji Baretto za tiramisu przyjdzie zapłacić 10 EUR. W jednej z najlepszych miejscówek w mieście czyli w Lio Pellegrini za tiramisu trzeba zapłacić 16 EUR. Oczywiście to ceny w jednych z najlepszych restauracji w mieście i również w Bergamo z powodzeniem znajdziemy lokale serwujące tiramisu w cenie między 6 a 9 EUR.

Region jeziora Como słynie z ekskluzywnych hoteli, co odbija się na cenach tiramisu. Jedno z najdroższych tiramisu które widzieliśmy we Włoszech zjemy w kawiarence hotelu Mandarin Oriental nad brzegami jeziora Como. W Co.Mo bar & bistrot trzeba za deser zapłacić aż 22 EUR. Ile kosztuje tiramisu w innych miejscach? W Hosteria del Platano (Varenna) cena to 10 EUR, w Como w restauracji Terrazza241 w hotelu Hilton Lake Como tiramisu kosztuje 13 EUR, a w taniej restauracji Orestino za tiramisu trzeba zapłacić 5 EUR.
W Wiecznym Mieście tiramisu pozostaje wierne tradycji, z cenami głównie w przedziale 8–11 EUR. Warianty specjalne, jak pistacjowe, nie podnoszą znacząco rachunku. Za 8 EUR tiramisu w Rzymie zjemy na przykład w restauracji Diana’s Palace albo w Armando al Pantheon lub Hosteria Grappolo d’Oro. Za 9 EUR tiramisu znajdziemy w Il Marchese Roma albo w Da Cesare. W nieco lepszych lokalach cena osiągnie 11 EUR jak na przykład w 53 Untitled albo w Roscioli.
W restauracji Vita Pugliese w Conversano nieopodal Bari za Tiramisu płaci się 8 EUR. W restauracji Bianca Bistrot w Ostuni za Tiramisu płacimy 20 EUR, w Osteria Ricanatti w Ostuni za popularny deser trzeba zapłacić 18 EUR, a jeśli odwiedzimy Gucci Osteria da Massimo Bottura we Florencji to za serwowany tu deser „Affogato o tiramisù?” przyjdzie nam zapłacić 22 EUR.
Ile kosztuje tiramisu we Włoszech w tańszej, południowej, części kraju? Jakie są ceny na Sycylii? Tu oczywiście również wszystko zależy od tego gdzie tak właściwie się wybierzemy. W restauracji Salotto Sul Mare za deser płacimy 6 EUR. W restauracjach ze średniej półki ceny to około 8-12 EUR, a w lokalach z wyższej półki przedział, nawet na południu, to w granicach 12-20 EUR.
| Region/Miasto | Najtańsze | Najdroższe | Średnia (przybliżona) | 
|---|---|---|---|
| Mediolan | 6 EUR | 16 EUR | 9–10 EUR | 
| Bergamo | 9 EUR | 16 EUR | 12 EUR | 
| Jezioro Como | 5 EUR | 22 EUR | 12,5 EUR | 
| Rzym | 8 EUR | 11 EUR | 9 EUR | 

Cena tiramisu w Italii waha się od 5 do 22 euro, w zależności od regionu, prestiżu lokalu i wariantu deseru. Trzeba przyjąć, że za deser w średniej klasy lokalu zapłacimy w przedziale 8-12 EUR i jest to klasyczna cena we Włoszech niezależnie od tego czy jesteśmy w dużym mieście, turystycznej miejscowości czy na prowincji lub obrzeżach dużego miasta. Tylko w najbardziej wyszukanych restauracjach najlepszych hoteli w najlepiej położonych miejscowościach cena tiramisu we Włoszech osiągnie granice 20 EUR.
Ceny w tekście są aktualne na koniec 2025 i początek 2026 roku. Tutaj przeczytacie ile kosztuje alkohol we Włoszech.
 
					

 
		






