Tradycyjna Panettone to jeden z najpopularniejszych włoskich przysmaków świątecznych. Od kiedy wzrosła popularność wyjazdów do Włoch Panettone można kupić też w Polsce, nawet w sklepach dyskontowych. Normalne Panettone. Firma z Mediolanu chce podbić rynek nowym produktem i na święta Bożego Narodzenia sprzedawać Pannettone z mąki z robaków, a dokładnie ze świerszczy. Ile kosztuje taki szokujący przysmak?
Za produkcję włoskiego Panettone z mąki świerszczowej z dodatkiem larw odpowiada firma Small Giants. Producent na swojej stronie internetowej podkreśla, że tego typu Panettone jest we Włoszech oferowane po raz pierwszy. Tak Small Giants zachwala swój nowy świąteczny produkt:
ręcznie wykonana Panettone z mąki świerszczowej i kawałkami czekolady. Boże Narodzenie na nowo. Dostępna wraz z dodatkowym kremem z orzechów laskowych i z larwami. Idealne połączenie dla tych, którzy mają odwagę

Wypiek powstaje z udziałem 5% mąki świerszczowej ze świerszczy domowych. Mają być podobno dobrym źródłem białka, witaminy B12, żelaza, cynku i błonnika. Dodatkowo z przysmakiem oferowana jest solona posypka z chrupiącego mącznika młynarka oraz krem z orzechów laskowych.
Idealne by dodać twistu twoim świętom i zaskoczyć wujka boomera – dodaje producent
Cena niezwykłej rzemieślniczej Panettone to w przeliczeniu 130 złotych. Niestety w chwili publikacji tego tekstu nie babka nie jest już oferowana bowiem produkt się wyprzedał. Nic straconego – producent oferuje jeszcze świerszczowe krakersy, owady w całości, mąkę, świerszczowe ciasteczka i batony wysokobiałkowe.
Jeśli chcecie zamówić sobie ten niezwykły rzemieślniczy przysmak to musicie pamiętać, że producent przestrzega iż „osoby uczulone na skorupiaki i roztocza kurzu mogą mieć reakcję alergiczną na mąkę świerszczową”. Tutaj sprawdzicie ile kosztuje normalne Panettone w sklepach we Włoszech w porównaniu z cenami w Polsce.
To jak – pszeniczna czy świerszczowa? Ja za pszeniczną, drodzy Państwo.









