Uroczystość Wszystkich Świętych przypadająca na 1 listopada jest jednym z najważniejszych świąt obchodzonych w Polsce. Wiele osób interesujących się Włochami zastanawia się jak we Włoszech świętowany jest 1 listopada. Czy 1 listopada jest wolne we Włoszech? Czy chodzi się na cmentarze? Opisujemy jak wyglądają włoskie zwyczaje na 1 listopada i czy jest to dzień wolny. Czy 1 listopada sklepy we Włoszech są otwarte?
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że obchody Wszystkich Świętych takie jakie znamy z Polski nie wyglądają tak samo w innych krajach. Jak jest z Włochami? Na początek zastanówmy się czy 1 listopada jest wolne we Włoszech.
Włochy, podobnie jak Polska, to kraj wyjątkowo religijny. Na liście dni ustawowo wolnych od pracy we Włoszech znajdziemy również 1 listopada. 1 listopada jest wolne we Włoszech. Czy obchody święta wyglądają tak samo jak w Polsce?
Jak wyglądają obchody we Włoszech?
Znane z Polski masowe pielgrzymki na cmentarze w dniach 1 i 2 listopada są zwyczajem dość rzadko praktykowanym w większości krajów Europy. We Włoszech z okazji 1 listopada niektórzy wybierają się na cmentarze ale nie przybiera to takich rozmiarów jak w Polsce. Nie dochodzi do paraliżu okolicy cmentarzy czy zmian w regulacji ruchu.
Niektóre włoskie regiony mają swoje lokalne tradycje związane z 1 i 2 listopada. W niektórych regionach odzywają się dzwony kościelne, w innych wykonuje się lampiony z dyni i wkłada do środka świece jak w Ameryce, w innych dzieciaki noszą naszyjniki z kasztanów i jabłek.
Według tradycji w innych częściach Włoch zostawia się wiadro z wodą, lampę i chleb dla duszy zmarłych, a w innych miejscach rozdaje się prezenty dzieciakom. W innych miejscach zaś przy kolacji zostawione jest puste miejsce. Tradycje te jednak, jeśli już się pojawiają, to rzadko i raczej na prowincji.
Jedno jest za to wspólne dla całych Włoch i jest to przywiązanie do kuchni i smakołyków. Z okazji Wszystkich Świętych w różnych częściach Włoch sprzedawane są potrawy specjalnie przygotowane na tą okazję.
Co je się we Włoszech na Wszystkich Świętych? Wśród listopadowych specjałów wymienić można zupę z ciecierzycy i dyni czy zupę z gotowanej kapusty. W Piemoncie podawana jest Bagna cauda czyli „gorąca kąpiel” – danie z czosnku i anchois w formie founde.
W okresie 1 listopada serwowane jest risotto z kasztanami czy też ciasto kasztanowe. Jednym z dań, które warto spróbować w Mediolanie w okresie Wszystkich Świętych jest Pan dei morti czyli Bochenek Umarłych. Ciasto przygotowuje się z białek jaj kurzych, kruszonych herbatników lub amarettini z dodatkiem kakao, kandyzowanych lub suszonych owoców i przypraw. Podawane jest w okresie przed i po Zaduszkach i tylko wtedy.
Czy 1 listopada sklepy we Włoszech są otwarte? Oczywiście, że tak podobnie jak w Wigilie.