Zapraszam wszystkich na grupę na FB dotyczącą wyjazdów do Mediolanu, Bergamo i całych Włoch - czekamy na Was tutaj i zapraszamy do dyskusji!

Co Włosi jedzą na śniadanie, jakie jest włoskie śniadanie? Przykłady

Zapraszamy Was na przegląd jak wygląda prawdziwe włoskie śniadanie i opowiemy co włosi jedzą na śniadanie, jakie są popularne opcje śniadaniowe oraz jak zaczyna się dzień we Włoszech. Takiego poradnika nigdzie w internecie nie znajdziecie, zapraszamy na pyszną przygodę po colazione. Co je się na śniadanie we Włoszech? Jak wygląda typowe włoskie śniadanie?

Colazione czyli śniadanie po włosku

włoskie śniadanie
Cornetto, brioche z pasticerii z cappuccino

Colazione to po włosku śniadanie, a nie kolacja. Polak będąc we Włoszech może mieć niemały szok jak wygląda śniadanie we Włoszech i co Włosi na śniadanie jedzą. Otóż, najpopularniejszą opcją na włoskie śniadanie we Włoszech jest prosty rogalik cornetto lub inny słodki element wraz z kawą (cafe czyli espresso) lub cappuccino. To słodki i szybki start każdego dnia, nie jest zapychający – wręcz przeciwnie, dodaje energii.

Włoskie śniadanie jest pełne węglowodanów. Jest pyszne jednak nie do końca jest synonimem zdrowego śniadania. Nie znajdziecie tutaj tradycyjnie w Polsce kochanych kanapek z szynką i serem popijanych herbatą. Śniadanie wytrawne we Włoszech spotykanie na ogół w hotelach lub nielicznych punktach przygotowanych pod turystów.

Włoch zadowoli się prostym cornetto z czekoladą i cappuccino. Każdy z regionów włoskich oferuje często inny typ słodyczy i wypieków na śniadanie, nie są to tylko cornetto. Popularne są też brioche.

Co Włosi jedzą na swoje słodkie śniadania?

Opcji na słodkie włoskie śniadanie jest dużo, na ogół są to rogaliki cornetto lub brioche w wersji prostej czyli bez nadzienia, z Nutellą czy też z kremem waniliowym, marmoladą lub kremem pistacjowym.  Często we Włoszech je się też słynne Fette Biscottate czyli sucharki przygotowywane z mąki z pszenicy durum z dodatkiem dżemu lub Nutelli – nie ma bardziej suchej rzeczy na ziemi… mówimy Wam to z doświadczenia.

Jeśli już traficie na bardziej zorientowanego w zdrowym jedzeniu Włocha możecie znaleźć u niego na śniadanie w domu po prostu jogurt z granolą i owocami. Jest to zdecydowanie najzdrowsza opcja jeśli chodzi o włoskie śniadanie. W domach spożywa się świeże owoce, starsi zjadają zupy mleczne, popularne są też tosty z kremami, dżemem lub Nutellą albo wspomniane już Fette Biscottate. Co je się w popularnych włoskich regionach na śniadanie? Oto, niektóre z przykładów.

Śniadanie na Sycylii

Granita z pistacji
Granita z pistacji na śniadanie? Proszę bardzo

Na Sycylii popularnym śniadaniem jest brioche (bułeczka) z lodami. Tak Sycylijczycy na śniadanie jedzą lody. Czasami też (na przykład w Syrakuzach) pije się/je granitę pistacjową lub migdałową – jest obłędna na gorące dni.

Śniadanie w Kalabrii

W niektórych miejscach w Kalabrii będziecie mogli spróbować Morseddu, czyli kalabryjskiego placka z mieszaniną mięs i podrobów. Wyjątkowa wytrawna pozycja na mapie słodkich śniadań we Włoszech. Jeśli więc zastanawiacie się co wytrawnego można zjeść we Włoszech na śniadanie, to w Neapolu może znajdziecie Morseddu.

Historia włoskiego śniadania

Włoski termin colazione wywodzi się od łacińskiego collatiòne czyli wnosić wkład/gromadzić się podczas posiłku. Jeszcze do lat 50 ubiegłego wieku, śniadanie włoskie nie było jak jednoznaczne jak dziś. Włoska ludność wiejska jadała wtedy śniadanie z czerstwym chlebem namoczonym w mleku, czasami z serem, salami, rybą czy też polentą (cytując włoskiego antropologa Marino Niola z Uniwersytet Suor Orsola Benincasa w Neapolu).

Przez następne dekady wraz z gwałtownym wzrostem gospodarczym, chleb był zastępowany przez wyroby piekarnicze. Zmiany te wspierały nie tylko firmy takie jak Munino Bianco, ale także bogatsi Włosi zaczęli wymieniać kojarzony z biedą chleb na pyszne brioche i inne wypieki.

Jeśli chodzi o genezę produktów, to słynny włoski rogalik cornetto narodził się nie we Włoszech, a podobno w XVII-wiecznym Wiedniu (podczas drugiego tureckiego oblężenia), sucharki są natomiast pomysłem pruskim – co może dodawać pikanterii śniadaniu jeśli wspomnimy o tym we Włoszech.

Gdzie zjeść włoskie śniadanie we Włoszech?

bar
Trochę obskurny bar w Katanii. Niektórzy mogliby powiedzieć, że klimatyczny 🙂

Typowym miejscem do zjedzenia typowego włoskiego śniadania jest tak zwany bar, których to pełno jest rozsianych po Włoszech. Każda nawet najmniejsza miejscowość ma takie miejsce, gdzie można iść, kupić cornetto, napić się kawy i kupić papierosy.

Typowe bary nie wyglądają zbyt zachęcająco, jednak zazwyczaj to tutaj kwitnie lokalne życie i lokalsi z okolicznych domów zbierają się tutaj przeglądając gazety lub obgadując sąsiadów z innych dzielnic. Polecamy na śniadania.

crostata
Tarta „crostata” w wersji z pistacjami, na ogól popularne są te z dżemami.

Typowe rogaliki czy wypieki możecie kupić także w miejscu takim jak Pasticceria, czyli w cukierni lub w Panificio czyli w piekarni. W hotelach często podaje się słodkie opcje, dostępne są rogaliki, brioche, Fette Biscottate czy specjalne słodkie tarty z owocami zwane Crostata. W większości tych miejsc dostaniecie także cappuccino i oczywiście cafe, czyli espresso.

Zobacz także:

autor

Szukasz informacji o Bergamo i Lombardii?

Jestem Stefano, jestem autorem tego bloga. Od 15 lat podróżuje po Włoszech. Dlatego stworzyłem dla Wasbloga poświęconego Bergamo, Mediolanowi i okolicom z moimi doświadczeniami. Na tej stronie postaram się podzielić z Wami praktycznymi informacjami na temat atrakcji, zwiedzania, pogody czy transportu w Bergamo, Mediolanie i ogólnie Lombardii. Dziękuje, że tutaj jesteście!

Zapraszam do kontaktu kontakt@mediolanbergamo.pl (For cooperation please contact me at kontakt@mediolanbergamo.pl) Do zadawania pytań praktycznych zapraszam na FB