Zapraszam wszystkich na grupę na FB dotyczącą wyjazdów do Mediolanu, Bergamo i całych Włoch - czekamy na Was tutaj i zapraszamy do dyskusji!

Ile kosztuje obiad w Mediolanie? Mediolan ceny w restauracjach

Kuchnia włoska to jedna z najlepszych kuchni świata dlatego też wiele osób wybierających się do Mediolanu rezygnuje z własnoręcznego przygotowania posiłków i decyduje się na jedzenie w restauracjach. Wiele osób stawia sobie pytanie: ile kosztuje obiad w Mediolanie. Jakie są ceny w restauracjach w Mediolanie? Sprawdzamy ceny zarówno w tanich restauracjach jak i w lepszych lokalach w Mediolanie.

Ceny w Mediolanie generalnie są dosyć wysokie. Wyższe niż w wielu zakątkach Włoch, w tym wyższe niż w restauracjach w położonym niedaleko Bergamo. Nie znaczy to, że nie da się tanio zjeść w Mediolanie.

Ceny w tanich lokalach w Mediolanie

ceny w tanich restauracjach w mediolanie

Im dalej od centrum tym szansa na niskie ceny w lokalu w Mediolanie większa. W tanim Il Panino del Laghetto za kanapki płacimy około 8 EUR. Za kanapki w niezwykle popularnym Allantico Vinaio płacimy w granicach 7-11 EUR.

W azjatyckiej filipińskiej restauracji Mabuhay za japońskie okonomiyaki płacimy w granicach 10-11 EUR.

W dość taniej włoskiej restauracji Le Striatelle dania główne takie jak rigatoni alla carbonara czy papardelle z dziczyzną to koszt w granicach 13-15 EUR, a desery kosztują około 5 EUR.

Można przyjąć, że w taniej restauracji w Mediolanie za dania trzeba zapłacić w granicach od 10 do 20 EUR. Da się zjeść też nieco taniej. W niektórych najtańszych pizzeriach za pizzę w Mediolanie zapłacimy sporo poniżej 10 EUR. Mniej niż 10 EUR kosztować też będą np. kanapki na wynos lub restauracje typu chińczyk lub hindus.

Restauracje średniej klasy

cen yw sredniej klasy restauracji w mediolanie

W restauracji Serendib z kuchnią Sri Lanki dania główne jak kukulhodi czy elumas czy madras curry to koszt od 17 do 20 EUR.

W Da Giannino L’Angolo D’Abruzzo za pierwsze dania płacimy w granicach od 13 do 15 EUR, dania główne kosztują w granicach 13 do 20 EUR W afrykańskiej restauracji Ristorante Baobab za dania z grilla płacimy w granicach od 20 do 25 EUR, a desery kosztują 5-8 EUR.

Restauracje wyższej średniej klasy nie są dużo droższe. W La Cucina oferującej lokalną kuchnię dania pierwsze kosztują nas w granicach 13 EUR, a dania główne jak pieczona przepiórka, gulasz wołowy czy filet cielęcy Wellington to koszt w granicach 20-27 EUR.

W Mater Bistrot dania główne kosztują w granicach 15-30 EUR. W Locanda Perbellini za carbonarę płacimy 17 EUR, a za brzuch wieprzowy ze szparagami 20,50 EUR. W Trattoria del Nuovo Macello za lasagne płacimy 20 EUR, a kotlet cielęcy to koszt około 30 EUR.

W restauracji słynącej z owoców morza czyli La Rosa dei Venti carbonara z owocami morza kosztuje 18 EUR, a pieczony turbot to koszt 27 EUR i jest to najdroższa pozycja w karcie.

W restauracji DanielCanzian dwa dania obiadowe to koszt 45 EUR w tygodniu i 65 EUR w weekend. W uovodiseppia dania pierwsze, niezależnie od tego jakie wybierzemy, to koszt 28 EUR, a główne to koszt 32 EUR.

W restauracji Carteccia dania lunchowe to koszt w granicach 20-30 EUR. A’la carte na przykład pennoni z czerwoną krewetką kosztować będzie 28 EUR, makaron z kawiorem kosztuje 25 EUR, a filet z turbota to koszt 30 EUR.

W Lu Bar za owoce morza płacimy w granicach 20 EUR, dania pierwsze to koszt około 18-20 EUR; a dania główne jak grilowana ryba dnia to koszt 26 EUR.

Restauracje wyższej klasy

ceny w restauracjach mediolan

W Mediolanie wśród droższych restauracji możemy wymienić te będące turystycznymi pułapkami czyli drogie i źle oceniane restauracje oraz te, które są drogie ponieważ są dobre. Wielu turystów nabiera się na dobrze położone i niezbyt dobre restauracje więc przed wybraniem miejsca na obiad w Mediolanie warto przeczytać najpierw opinie o danym lokalu.

W restauracji La Societa za primi piatti płacimy 28-30 EUR, a dania główne jak filet cielęcy to koszt +/- 40 EUR.

W restauracji Mandarin Garden w hotelu Mandarin Oriental śniadanie all you can eat to koszt 48 EUR, dania pierwsze jak carbonara czy gnocchi to koszt około 30 EUR, a dania główne jak rombo czy filetto di manzo to koszt w przedziale 45-55 EUR.

W Il Ristorante-Niko Romito za przystawki płacimy około 30 EUR, primi piatti jak np. risotto alla milanese to koszt około 40 EUR, a dania główne jak wieprzowina z sosem pomarańczowym czy polędwica z rozmarynem to koszt około 50 EUR.

W najlepszej restauracji w Mediolanie czyli Enrico Bartolini Mudec set lunchowy kosztuje 300 EUR, a dania z karty w zależności od tego ile ich wybierzemy 220, 260 lub 300 EUR (odpowiednio za 2, 3 lub 4).

Menu degustacyjne w Mediolanie

ceny menu degustacyjne mediolan

W najtańszych restauracjach oferujących menu degustacyjne, jak wspomniana wcześniej La Cucina, trzydaniowe menu degustacyjne kosztować będzie 40 EUR.

W Mater Bistrot koszt menu degustacyjnego to odpowiednio 60, 70 lub 80 EUR za 4, 5 lub 6 dań, a wine pairing to koszt odpowiednio 30, 38 i 46 EUR.

Za set degustacyjny w Trattoria del Nuovo Macello zapłacimy 55 EUR. Za 100 EUR zjemy set przygotowany przez Cristiano Tomei w restauracji Carteccia. W uovodiseppia Milano za set degustacyjny płacimy 125 EUR.

W restauracji Seta w hotelu Mandarin Oriental set degustacyjny to koszt od 230 do 280 EUR. Set degustacyjny w nagrodzonej trzema gwiazdkami Michelin restauracji Enrico Bartolini al Mudec w Mediolanie to koszt od 375 do 665 EUR w zależności od wybranej oferty.

Ile kosztują restauracje w Mediolanie: podsumowanie


Jeśli chcemy stołować się tanio w Mediolanie to musimy przygotować się na wydatek rzędu 8-12 EUR za pizzę, kanapki czy proste dania.

W restauracjach niższej klasy dania główne w Mediolanie zjemy w granicach 15-20 EUR. W średniej klasy restauracji trzeba przygotować się na wydatek w widełkach 20-30 EUR. W lepszych restauracjach koszt dania głównego w Mediolanie to około 50 EUR.

Jeśli wybierzemy menu degustacyjne lub degustacyjne menu lunchowe to w zależności od klasy restauracji musimy liczyć się z wydatkami od 50 do 150 EUR w restauracjach niższej średniej i średniej klasy. W wyższej klasy restauracjach menu degustacyjne kosztują od 200-400 EUR, a w najlepszych jeszcze więcej.

Ceny w restauracjach Mediolanie są zdecydowanie wyższe niż ceny w restauracjach w Bergamo, gdzie nawet w najlepszej restauracji w Bergamo czyli Villa Elena Enrico Bartolini koszt menu degustacyjnego to 130-160 EUR.

Dla osób wybierających się do Mediolanu polecamy też artykuł: ile kosztuje Aperol w Mediolanie oraz ceny kawy w kawiarniach w Mediolanie, które naprawdę mogą zaskoczyć.

Podane w artykule ceny w restauracjach w Mediolanie nie obejmują coperto czy też cen powitalnych czekadełek za które w niektórych restauracjach doliczane są kwoty rzędu 5 EUR. Ceny pochodzą z cenników wybranych restauracji w Mediolanie w 2024 roku.

Polecamy również:

autor

Szukasz informacji o Bergamo i Lombardii?

Jestem Stefano, jestem autorem tego bloga. Od 15 lat podróżuje po Włoszech. Dlatego stworzyłem dla Wasbloga poświęconego Bergamo, Mediolanowi i okolicom z moimi doświadczeniami. Na tej stronie postaram się podzielić z Wami praktycznymi informacjami na temat atrakcji, zwiedzania, pogody czy transportu w Bergamo, Mediolanie i ogólnie Lombardii. Dziękuje, że tutaj jesteście!

Zapraszam do kontaktu kontakt@mediolanbergamo.pl (For cooperation please contact me at kontakt@mediolanbergamo.pl) Do zadawania pytań praktycznych zapraszam na FB