Kuchnia włoska to jedna z najlepszych kuchni świata dlatego też wiele osób wybierających się do Mediolanu rezygnuje z własnoręcznego przygotowania posiłków i decyduje się na jedzenie w restauracjach. Wiele osób stawia sobie pytanie: ile kosztuje obiad w Mediolanie. Jakie są ceny w restauracjach w Mediolanie? Sprawdzamy ceny zarówno w tanich restauracjach jak i w lepszych lokalach w Mediolanie.
Ceny w Mediolanie generalnie są dosyć wysokie. Wyższe niż w wielu zakątkach Włoch, w tym wyższe niż w restauracjach w położonym niedaleko Bergamo. Nie znaczy to, że nie da się tanio zjeść w Mediolanie.
Ceny w tanich lokalach w Mediolanie
Im dalej od centrum tym szansa na niskie ceny w lokalu w Mediolanie większa. W tanim Il Panino del Laghetto za kanapki płacimy około 8 EUR. Za kanapki w niezwykle popularnym Allantico Vinaio płacimy w granicach 7-11 EUR.
W azjatyckiej filipińskiej restauracji Mabuhay za japońskie okonomiyaki płacimy w granicach 10-11 EUR.
W dość taniej włoskiej restauracji Le Striatelle dania główne takie jak rigatoni alla carbonara czy papardelle z dziczyzną to koszt w granicach 13-15 EUR, a desery kosztują około 5 EUR.
Można przyjąć, że w taniej restauracji w Mediolanie za dania trzeba zapłacić w granicach od 10 do 20 EUR. Da się zjeść też nieco taniej. W niektórych najtańszych pizzeriach za pizzę w Mediolanie zapłacimy sporo poniżej 10 EUR. Mniej niż 10 EUR kosztować też będą np. kanapki na wynos lub restauracje typu chińczyk lub hindus.
Restauracje średniej klasy
W restauracji Serendib z kuchnią Sri Lanki dania główne jak kukulhodi czy elumas czy madras curry to koszt od 17 do 20 EUR.
W Da Giannino L’Angolo D’Abruzzo za pierwsze dania płacimy w granicach od 13 do 15 EUR, dania główne kosztują w granicach 13 do 20 EUR W afrykańskiej restauracji Ristorante Baobab za dania z grilla płacimy w granicach od 20 do 25 EUR, a desery kosztują 5-8 EUR.
Restauracje wyższej średniej klasy nie są dużo droższe. W La Cucina oferującej lokalną kuchnię dania pierwsze kosztują nas w granicach 13 EUR, a dania główne jak pieczona przepiórka, gulasz wołowy czy filet cielęcy Wellington to koszt w granicach 20-27 EUR.
W Mater Bistrot dania główne kosztują w granicach 15-30 EUR. W Locanda Perbellini za carbonarę płacimy 17 EUR, a za brzuch wieprzowy ze szparagami 20,50 EUR. W Trattoria del Nuovo Macello za lasagne płacimy 20 EUR, a kotlet cielęcy to koszt około 30 EUR.
W restauracji słynącej z owoców morza czyli La Rosa dei Venti carbonara z owocami morza kosztuje 18 EUR, a pieczony turbot to koszt 27 EUR i jest to najdroższa pozycja w karcie.
W restauracji DanielCanzian dwa dania obiadowe to koszt 45 EUR w tygodniu i 65 EUR w weekend. W uovodiseppia dania pierwsze, niezależnie od tego jakie wybierzemy, to koszt 28 EUR, a główne to koszt 32 EUR.
W restauracji Carteccia dania lunchowe to koszt w granicach 20-30 EUR. A’la carte na przykład pennoni z czerwoną krewetką kosztować będzie 28 EUR, makaron z kawiorem kosztuje 25 EUR, a filet z turbota to koszt 30 EUR.
W Lu Bar za owoce morza płacimy w granicach 20 EUR, dania pierwsze to koszt około 18-20 EUR; a dania główne jak grilowana ryba dnia to koszt 26 EUR.
Restauracje wyższej klasy
W Mediolanie wśród droższych restauracji możemy wymienić te będące turystycznymi pułapkami czyli drogie i źle oceniane restauracje oraz te, które są drogie ponieważ są dobre. Wielu turystów nabiera się na dobrze położone i niezbyt dobre restauracje więc przed wybraniem miejsca na obiad w Mediolanie warto przeczytać najpierw opinie o danym lokalu.
W restauracji La Societa za primi piatti płacimy 28-30 EUR, a dania główne jak filet cielęcy to koszt +/- 40 EUR.
W restauracji Mandarin Garden w hotelu Mandarin Oriental śniadanie all you can eat to koszt 48 EUR, dania pierwsze jak carbonara czy gnocchi to koszt około 30 EUR, a dania główne jak rombo czy filetto di manzo to koszt w przedziale 45-55 EUR.
W Il Ristorante-Niko Romito za przystawki płacimy około 30 EUR, primi piatti jak np. risotto alla milanese to koszt około 40 EUR, a dania główne jak wieprzowina z sosem pomarańczowym czy polędwica z rozmarynem to koszt około 50 EUR.
W najlepszej restauracji w Mediolanie czyli Enrico Bartolini Mudec set lunchowy kosztuje 300 EUR, a dania z karty w zależności od tego ile ich wybierzemy 220, 260 lub 300 EUR (odpowiednio za 2, 3 lub 4).
Menu degustacyjne w Mediolanie
W najtańszych restauracjach oferujących menu degustacyjne, jak wspomniana wcześniej La Cucina, trzydaniowe menu degustacyjne kosztować będzie 40 EUR.
W Mater Bistrot koszt menu degustacyjnego to odpowiednio 60, 70 lub 80 EUR za 4, 5 lub 6 dań, a wine pairing to koszt odpowiednio 30, 38 i 46 EUR.
Za set degustacyjny w Trattoria del Nuovo Macello zapłacimy 55 EUR. Za 100 EUR zjemy set przygotowany przez Cristiano Tomei w restauracji Carteccia. W uovodiseppia Milano za set degustacyjny płacimy 125 EUR.
W restauracji Seta w hotelu Mandarin Oriental set degustacyjny to koszt od 230 do 280 EUR. Set degustacyjny w nagrodzonej trzema gwiazdkami Michelin restauracji Enrico Bartolini al Mudec w Mediolanie to koszt od 375 do 665 EUR w zależności od wybranej oferty.
Ile kosztują restauracje w Mediolanie: podsumowanie
Jeśli chcemy stołować się tanio w Mediolanie to musimy przygotować się na wydatek rzędu 8-12 EUR za pizzę, kanapki czy proste dania.
W restauracjach niższej klasy dania główne w Mediolanie zjemy w granicach 15-20 EUR. W średniej klasy restauracji trzeba przygotować się na wydatek w widełkach 20-30 EUR. W lepszych restauracjach koszt dania głównego w Mediolanie to około 50 EUR.
Jeśli wybierzemy menu degustacyjne lub degustacyjne menu lunchowe to w zależności od klasy restauracji musimy liczyć się z wydatkami od 50 do 150 EUR w restauracjach niższej średniej i średniej klasy. W wyższej klasy restauracjach menu degustacyjne kosztują od 200-400 EUR, a w najlepszych jeszcze więcej.
Ceny w restauracjach Mediolanie są zdecydowanie wyższe niż ceny w restauracjach w Bergamo, gdzie nawet w najlepszej restauracji w Bergamo czyli Villa Elena Enrico Bartolini koszt menu degustacyjnego to 130-160 EUR.
Dla osób wybierających się do Mediolanu polecamy też artykuł: ile kosztuje Aperol w Mediolanie oraz ceny kawy w kawiarniach w Mediolanie, które naprawdę mogą zaskoczyć.
Podane w artykule ceny w restauracjach w Mediolanie nie obejmują coperto czy też cen powitalnych czekadełek za które w niektórych restauracjach doliczane są kwoty rzędu 5 EUR. Ceny pochodzą z cenników wybranych restauracji w Mediolanie w 2024 roku.
Polecamy również: