Czy we Włoszech daje się napiwki? Ile napiwku we Włoszech?

Włochy nieodłącznie kojarzą się z jedzeniem, a jedzenie z restauracjami. Na koniec wizyty w restauracji przychodzi czas na uregulowanie rachunku. Czy we Włoszech daje się napiwki? Ile napiwku deje się we Włoszech? Czy we Włoszech trzeba dawać na napiwki?

Osoby po raz pierwszy jadące do Włoch często zastanawia się czy we Włoszech istnieje zwyczaj, czy też nawet obowiązek, dawania napiwków. Po pierwsze warto na samym wstępie rozróżnić opłatę za nakrycie, tak zwane coperto we Włoszech obowiązujące prawie w całym kraju oraz opłaty za serwis, które również pojawiają się we włoskich restauracjach.

Obydwie opłaty powinny być wyszczególnione w karcie menu konkretnego lokalu. We Włoszech często płaci się więc zarówno za obsługę jak i za nakrycie, a opłat tych można uniknąć zamawiając i spożywając przy barze.

Czy zostawia się napiwki?


Napiwki we Włoszech nie są wymuszane, jak na przykład w niektórych restauracjach przy Rynku w Krakowie, ani też przesadnie oczekiwane. Dodatkowo włoskie prawo zabrania pracownikom lokali gastronomicznych czy też branży turystycznej ostentacyjnego domagania się napiwku.

Napiwki nie są przesadnie oczekiwane ani zwyczajowe. Klienci restauracji często płacą już za obsługę oraz za coperto. Czy zostawiać napiwki? Jeśli w danej restauracji obowiązuje już opłata za nakrycie możemy zdecydować się na zaokrąglenie rachunku na przykład z 29 do 30 EUR czy też zostawienie niewielkiego napiwku 5%. W wyższej klasy restauracjach można zdecydować się na napiwek taki jak w Polsce czy wielu innych krajach czyli 10%.

Zamawiając ze Włoszech przy barze na przykład kawę kosztującą 1,30 EUR możemy zostawić 20 eurocentów dla równego rachunku. W barach czasem niewielkie napiwki daje się… przed wykonaniem usługi.

W przypadku obsługi w hotelach można zostawiać niewielkie napiwki wynoszące maksymalnie kilka euro za wniesienie walizki czy za obsługę pokojówki. W taksówkach nie ma zwyczaju zostawiania napiwków ale tak jak w Polsce możemy zaokrąglić rachunek.

Podobne zasady obowiązują w przypadku napiwków dla dostawców jedzenia we Włoszech – tu zaokrąglamy kwotę w górę. Więcej warto zostawić gdy dostawca przyjechał w trudnych warunkach pogodowych.

Polecamy również:

autor

Szukasz informacji o Bergamo i Lombardii?

Jestem Stefano, jestem autorem tego bloga. Od 15 lat podróżuje po Włoszech. Dlatego stworzyłem dla Wasbloga poświęconego Bergamo, Mediolanowi i okolicom z moimi doświadczeniami. Na tej stronie postaram się podzielić z Wami praktycznymi informacjami na temat atrakcji, zwiedzania, pogody czy transportu w Bergamo, Mediolanie i ogólnie Lombardii. Dziękuje, że tutaj jesteście!

Zapraszam do kontaktu kontakt@mediolanbergamo.pl (For cooperation please contact me at kontakt@mediolanbergamo.pl) Do zadawania pytań praktycznych zapraszam na FB